Perubahan AI Tower
Ai baru membuat ramalan serangan tower menjadi lebih realistik
Development | August 24, 2016 | By Aiman Sabri

New Tower Ai

Secara keseluruhan, terdapat perlbagai perubahan kecil yang akan datang untuk League of Legends dengan pengeluaran Patch 6.17 – kebanyakan bertujuan mengubah sedikit bagi champion yang terlampau kuat walaupun sedikit dan juga champion yang jarang dipilih. Tetapi satu perubahan ketara akan mengubah cara anda bermain permainan, terutama di sekitar tower.

Terdapat dua perubahan akan datang ke tower dalam patch 6.17, dan kedua-duanya adalah penting. Dalam League of Legends, tower mengutamakan minions apabila memilih yang mana satu untuk menyerang dan akan hanya menyerang juara jika antara 2 situasi ini berlaku:

1) tiada minions dalam jarak serangan
2) jika juara musuh menyerang juara pasukan anda

Sebelum ini, senario 2 hanya akan tercetus jika kedua-dua juara (satu menyerang dan satu diserang) berada dalam jarak serangan tower.Sekarang, jika anda berada dalam jarak serangan tower musuh dan menyerang champion musuh yang tidak ada di dalam jarak serangan tower,
anda masih akan diserang oleh tower.Simplifikasi- Jangan serang champion musuh apabila posisi anda berdekatan dengan tower mereka kerana secara automatis anda akan diserang tower dalam apa jua keadaan

Berikut adalah contoh visual daripada pengumuman Riot dalam perubahan yang akan datang. Dengan tower patch lama AI, Champion Varus tidak akan disasarkan oleh turet di sini untuk menyerang gosong. Dengan system baru ini, Varus sudah pastinya akan diserang.

Tower Att Change

Perubahan kedua untuk turet AI adalah sama penting untuk diketahui. Sebelum ini, jika juara musuh secara beramai berada dalam jarak serangan tower apabila sasaran bukan champion (iaitu, minion terakhir dalam jarak serangan), menara itu akan menukar sasaran untuk juara secara rambang. Kini, menara akan mengutamakan juara yang paling dekat pula, maka ianya membuat senario siapakah yang akan diserang seterusnya lebih mudah diramal.

 

Post Berkaitan

Comments