Strategi #1 (Asas)
Perhatian buat semua. Perbaiki mindset anda!
Strategi | September 5, 2016 | By abang dots

Selamat Datang

Orang yang hebat adalah orang yang belajar dari arahan tetapi sebaliknya orang yang tidak berfikir dengan bijak adalah yang mendengar dari banyak suara-suara liar.
Dalam erti kata lain, fikirkan apa yang anda baca di sini.

No Ego

“Panduan ini tidak mengajar pembinaan khas atau teknik tersembunyi hanya bagaimana untuk berfikir, merancang lebih awal dan dengan itu menang”

Bagaimana anda lakukan adalah terpulang kepada anda – anda perlu membiasakan diri kepada sesuatu untuk mendapat keuntungan daripadanya.Panduan ini adalah untuk pemain baru dan juga yang berpengalaman.

Think wisely


Strategi – Fikirkan

Untuk membuat keputusan yang baik anda perlu dimaklumkan. Kenali champion dan ketahui kekuatan mereka.Tiada champion yang mempunyai kelemahan yang teruk dan tidak dapat ditutup dengan gear yang betul (pada masa penulisan ini) agar memberi tumpuan kepada proses pengenalan kebolehan champion yang unik dan mata yang kukuh. Anda mesti kenali musuh anda untuk berjaya. Pelajari daripada orang lain. Baca panduan champion dan berfikir tentang bagaimana maklumat yang anda cari dan perlukan. Anda boleh mendapatkan permata sebenar dengan sedikit usaha yang hebat.

Champion ListSebahagian dari champion yang menarik untuk anda kenali.

Kaji gear yang ada. Ketahui apa yang item lakukan. Adakah anda tahu terdapat satu item yang boleh mengambil 1/3 daripada health lawan apabila diaktifkan?┬áTonton bagaimana pemain lain bermain permainan ini. Terutamanya selepas perlawanan – melihat cara bina satu pemain dengan jumlah yang paling banyak membunuh. Kebiasaannya kejayaan mereka terletak dalam mempunyai pembinaan yang baik dan mengenali champion mereka dengan teliti.┬áJika anda mempunyai tahap pengetahuan yang baik pada perkara-perkara ini, anda boleh membuat satu keputusan yang bijak dari segi strategi.

Pentakill zed“Keputusan, keputusan, keputusan…”


Keputusan Pertama

Pilih ROLE

Sebelum memilih champion, anda perlu memilih role yang akan anda isikan. Bincang dengan pasukan anda. Bantu apa yang diperlukan oleh pasukan. Kebanyakan champion akan mengisi kekosongan bergantung pada kelengkapan yang dimiliki.
Contoh: Kog’ Maw

Mage yang cukup bagus dan pantas memberi damage-setiap-saat jika anda menggunakan gear dan kebolehan yang tepat..


Keputusan Kedua

Pilih CHAMPION

Anda telah memiliki role yang ditentukan, jika anda boleh memainkan banyak champion dan kemudian anda mungkin mahu memberikan pemain lain melakukan keputusan mereka sendiri terlebih dahulu dan membuat keputusan berdasarkan keputusan mereka.

Jika champion yang mampu anda kawal adalah terhad, jelaskan pada pasukan anda untuk membolehkan mereka membiasakan diri dengan situasi anda.

Sebagai contoh – champion BlitzCrank denganpemain yang tahu menggunakan ‘Rocket Grab’ dengan baik akan mendominasi lane dengan mudah jika dipadankan dengan DPS ranged role yang juga mampu memperlahan atau melumpuhkan sasaran, walaupun sedikit.


Keputusan Akhir

Pilih SPELL, RUNES dan MASTERIES

Keputusan ini mudah diambil jika anda tahu keadaan di sekeliling mereka, hanya perlu pilih selaras dengan roleh anda. Saya gemar kepada role DPS dan sejak saya tempatkan champion yang perlahan, saya lebih gemar teleport untuk bergerak ke sekeliling peta dengan lebih pantas dan ghost untuk melarikan diri atau menangkap.

spellContoh spell dalam League of Legends

Jadi anda telah memilih champion, rune, masteries dan spell, anda telah menguncikannya dan kini anda serukan.
Ini adalah waktu yang sesuai untuk memikirkan TAKTIK


Pendapat Kami

Team composition

Jikalau semua orang ingin memilih role yang sama, sudah pasti pasukan anda akan menjadi tidak seimbang. Fikirkan dahulu role yang ingin dipilih, Mengapa?
Kalau semua nak jadi Ad-Carry, siapa yang akan support? Siapa yang akan tank?

Sudah tentunya apabila berlaku clash(perang), setiap pemain memunyai peranan masing-masing. Bayangkan jika semua pemain dalam pasukan anda memilih Ad-Carry. Sifat Ad-Carry yang mempunyai HP yang rendah akan menjadi beban apabila berlakunya clash pada awal game. Siapakah yang akan tank? Siapakah yang akan memulakan clash jikalau semua pemain memilih champion yang bernyawa rendah.

Haaa… kan dah susah semua orang, tak ke membazir masa main game di mana pada awalnya semua orang membuat keputusan ingin bermain champion yang diinginkan tanpa memikir ‘team composition’. Tak ke membazir sejam anda main kerana pada late game tiada sapa yang boleh tank ataupun support?

League of Legends merupakan satu game berpasukan, bukanya game bermain sendiri.

Tak paham lagi?

Italian Job

Kita ambil pelajaran dari movie “The Italian Job’. Dalam movie tersebut setiap orang mempunyai peranan masing-masing. Terdapat seorang pakar percang, seorang pakar curi yang dapat masuk ke dalam rumah dan membuka peti rahsia dan yang terakhir terdapat seorang yang dapat membawa kereta untuk melarikan diri dari polis. (Dah boleh bayang?)

Sekarang bayangkan apabila salah seorang dari pasukan itu tidak ada contohnya pakar curi. Bagaimanakah pasukan itu nak membuka peti rahsia tersebut? Sekarang fikir semula dari segi League of Legends. Jikalau dalam pasukan anda tiada tanker yang dapat menyerap dan memulakan clash…..

Tak bodoh ke jadinya?

Post Berkaitan

Comments