Bermain Elementalist Lux dengan betul
New Lux skin will also mean lots of Lux players. Here's a refresher guide so that you play the new skin with pride. #notboosted
Asas | November 25, 2016 | By Putih

elementalist-lux-abilities

Setiap kali terdapat satu skin baru yang popular, kita dapati bahawa terdapat ramai pemain yang akan menggunakan champion itu dalam masa terdekat. Malangnya, oleh kerana champion itu mungkin tidak merupakan champion yang anda biasa gunakan, kita sebagai pemain akan dapat lihat ramai yang gagal dan secara tidak langsung merosakkan game semua orang (kecuali pihak musuh). Maka, oleh kerana itu, saya telah membuat keputusan untuk memberi sumbangan kepada League community Malaysia dengan memberi nasihat supaya kurangnya pemain yang “kurang” hebat menggunakan Elementalist Lux (kalau la diorang baca guide ni)

Lux telah dicipta dan dikeluarkan pada 2010, ye betul! 6 tahun lalu (tuanya aku rasa). Sejak release-nya, dia banyak digunakan sebagai Mid Laner and jarang-jarang digunakan sebagai seorang Support. Saya akan membuat liputan mengenai cara menggunakan Lux sebagai Mid Laner kerana saya berpendapat bahawa kalau dah beli skin mahal-mahal, takkan la kau nak jadi support kepada ADC sedangkan boleh je nak guna untuk Mid dan berlagak sikit menggunakan skin yang anda beli susah payah. Saya nak kata TQ kepada KL Hunters manager “Crowe” kerana dia juga telah share dengan saya tips yang baik.

elementalist-lux-summoners-thunderlord

 

Summoners

  • Summoner spell 1: Flash.pngFlash
  • Summoner spell 2: Ghost.pngGhost / Teleport.pngTeleport / Barrier.pngBarrier

Kebanyakan Mid Laner menggunakan Flash dan Ignite, tetapi oleh kerana Lux mempunyai range yang tinggi dan kain sebagai armor, anda sepatutnya tidak boleh berada dalam range untuk menggunakan Ignite. Kalau anda berada dalam range, ini bermaksud oi bodoh itu dah terlalu dekat.
Tambahan itu, Lux mempunyai burst damage (KAMEHAME-HA! … oops I mean DEMA-CIA!) yang cukup banyak untuk mengalahkan opponent tanpa menggunkan ignite.


Masteries

Depending on your preference you may change some things below, but I feel these work well with Lux. Thunderlord is obvious (3 hit combo). Intelligence Intelligence so she can have her ultimate up as often as possible (SPAM LAZORS!).

lux-masteries2

 

Item build

Because Lux’s full combo is extremely important, she needs high cool down reduction. Therefore, the most important item to complete first is Morellonomicon Morellenomicon. The second item to build towards is either Luden's Echo Luden’s Echo or Void Staff Void Staff for the extra burst which makes opponent champions question the meaning of life.

Item build penuh anda sepatutnya nampak sebegini:

lux-item-build

 

Laning phase

Seperti dinyatakan di atas, kebanyakan skill Lux adalah sangat Long range

Combo you’d use to kill minion waves should be; 

 (Q) Light Binding first —> Let minions gather around the first 2 minions you binded —> Cast  (E) Lucent Singularity to hit all the minions —> Auto attack each minion to set off your passive to kill them. 

 

There has been an update to Lux’s  (E) Lucent Singularity where her cooldown starts right after you cast it. This means you should be able to throw the first one and leave it to explode on its own for you to throw the next one soon after. Imagine how often you’d be able to cast this with enough cooldown reduction.

singularities

 

Team fights: Things to keep in mind

1. Always try to start the fight by landing  (Q) Light Binding first. If that lands, follow it up immediately with  (E) Lucent Singularity and  (R) Final Spark. This full combo should kill most prime targets such as the Support, ADC and other Mages. If not, damage from your passive should finish the job (but be careful). 

 

2. A well placed  (W) Prismatic Barrier could completely change the tide of a battle. Keep that in mind to shield your team’s most valuable champions (Eg. ADC or Fighters).

 

3.  (R) Final Spark is your most powerful ability, so always plan an engage where you have it available.

 

4. Keep a safe distance from your opponents at all times. You’ve got the range advantage, so use it.

 

5. It’s much easier to land a full combo if you have Warding Totem item.jpg vision. So work with your team to have deep wards in places that help you land combos when your opponents least expect it.

 

From the vote below, Dark Lux seems to be winning. Is that element also your favorite? Show the element you like some love by giving it a vote!
dark-lux-r-icon

Saya berharap refresher guide ini menyumbang kepada kurangnya noobs Lux di community kita. Dengan ini, saya harap anda semua mendapat sedikit ilmu asas menggunakan Lux dan segala element yang berada di tangan anda. I hope you have fun with the new skin, aku confirm seronok gila.

Adakah guide ini berguna buat anda? Adakah anda setuju atau tidak dengan guide ini? Adakah saya tertinggal apa-apa tips yang penting? Let me know in the comments below.

Terima Kasih dan Thanks for reading.

GLHF SUMMONERS!

have-a-potato

Post Berkaitan

Comments