Skin yang lebih menarik dalam Patch 7.1
Adakah anda bersedia?
Development | December 12, 2016 | By Waghih
Musim Ke-6 merupakan salah sebuah musim yang sangat menyeronokkan dengan menampilkan pelbagai aksi disamping dengan penambahan hero dan sudah semestinya diiikuti dengan pembaharuan dalam ‘skin’ hero.

Musim Ke-6 merupakan salah sebuah musim yang sangat menyeronokkan dengan menampilkan pelbagai aksi disamping dengan penambahan hero dan sudah semestinya diiikuti dengan pembaharuan dalam ‘skin’ hero.

Pengenalan

 

Tidak sampai beberapa bulan kita sudah dihidangkan dengan ‘skin’ Elementalist Lux oleh Rito yang kemudiannya menjadi begitu popular di server Garena. Malah dari pemerhatian kasar saya dalam setiap permainan dalam mode normal, sememangnya akan ada pemain yang menggunakan Lux akan mempunyai skin tersebut. Tak cukup dengan pengenalan ‘skin’ Krismas baru-baru ini, pihak Rito memperkenalkan lagi ‘skin’ baharu dalam patch 7.1 yang mungkin akan hadir dalam minggu kedua bulan Januari 2017. Korang boleh jadi pokai kalau nak ‘keep-up’ dengan trend ‘skin’ yang ditetapkan oleh Rito ini.

GGWP MY WALLET!! Okay berbalik pada topik di atas, kami ingin mengulas mengenai skin yang diperkenalkan pada patch 7.1 iaitu Dreadnova Gangplank, Warring Kingdoms Azir, Warring Kingdoms Garen, Warring Kingdoms Vi, Heartseeker Lucian dan Heartseeker Quinn.

GGWP MY WALLET!!
Okay berbalik pada topik di atas, kami ingin mengulas mengenai skin yang diperkenalkan pada patch 7.1 iaitu Dreadnova Gangplank, Warring Kingdoms Azir, Warring Kingdoms Garen, Warring Kingdoms Vi, Heartseeker Lucian dan Heartseeker Quinn.

1) Dreadnova Gankplank

 

Pengenalan ‘skin’ Dreadnova terhadap Gankplank menampakkan pembaharuan futuristik dan merupakan idea baru serta kreatif. Ini kerana ‘skin’ beliau sebelum ini biasanya mempunyai tema yang serupa iaitu melibatkan tema sebagai seorang lanun ala-ala Jack Sparrow dan tidak mempunyai sebarang perubahan yang drastik berbanding dengan skin baru ini.

Ini merupakan splash art Dreadnova Gankplank yang tampak garang ibarat Komander Perang dalam Perang Galaktik.

Ini merupakan splash art Dreadnova Gankplank yang tampak garang ibarat Komander Perang dalam Perang Galaktik.

 

Pandangan depan Dreadnova Gankplank.

Pandangan depan Dreadnova Gankplank.

 

Pandangan 360 darjah Dreadnova Gankplank.

Pandangan 360 darjah Dreadnova Gankplank.

 

‘Skin’ ini dibuat dengan begitu teliti disertakan dengan animasi ‘skillshot’ yang mempunyai bunyi yang berbeza. Animasi yang kami maksudkan adalah di bawah ini.

 

RECALL [B]

Apabila Dreadnova Gankplank mahu recall, keluar animasi beliau bersama makhluk hijau yang comel dan kami rasakan ia adalah Kraken versi bayi.

Apabila Dreadnova Gankplank mahu recall, keluar animasi beliau bersama makhluk hijau yang comel dan kami rasakan ia adalah Kraken versi bayi.

 

PASSIVE

Passive di mana indicator Gankplank menjadi biru dan setiap kali beliau ‘auto-attack’ secara melee kepada musuh, ia akan memberikan ‘burning effect’.

Passive di mana indicator Gankplank menjadi biru dan setiap kali beliau ‘auto-attack’ secara melee kepada musuh, ia akan memberikan ‘burning effect’.

 

 

PARRRLEY [Q]

HEADSHOTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT !!!!

HEADSHOTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT !!!!

REMOVE SCURVY [W]

Pada versi ini, Dreadnova Gankplank memakan Planet sebagai diet utama beliau untuk kekal ‘fit’ dan sentiasa bertenaga ketika berperang.

Pada versi ini, Dreadnova Gankplank memakan Planet sebagai diet utama beliau untuk kekal ‘fit’ dan sentiasa bertenaga ketika berperang.

POWDER KEG [E]

Ini adalah ‘skill-shot’ paling utama dalam menggunakan Dreadnova Gankpank dan barrel atau tong bom yang biasanya diperbuat daripada kayu Jati kini digantikan dengan ‘bomb barrel’ yang versi metallic yang nampak elegant.

Ini adalah ‘skill-shot’ paling utama dalam menggunakan Dreadnova Gankpank dan barrel atau tong bom yang biasanya diperbuat daripada kayu Jati kini digantikan dengan ‘bomb barrel’ yang versi metallic yang nampak elegant.

 

 

Ini adalah animasi letupan yang berlaku ketika Dreadnova Gankplank menembak ‘bomb barrel’.

Ini adalah animasi letupan yang berlaku ketika Dreadnova Gankplank menembak ‘bomb barrel’.

 

 

CANNON BARRAGE [R]

Sudah tentu yang menjadi tumpuan utama Dreadnova Gankplank ialah apabila melibatkan ‘Ultimate’ nya.

Sudah tentu yang menjadi tumpuan utama Dreadnova Gankplank ialah apabila melibatkan ‘Ultimate’ nya.

 

Anggaran harga jualan : 355 RP hingga 490 RP di server Garena

2) Warring Kingdom Azir

 

Set ‘skin’ Warring Kingdom kali ini dijual dengan melibatkan hero Azir, Garen dan Vi dan ianya tidak seperti Dreadnova Gankplank yang merupakan ‘skin’ standalone kerana masih belum banyak ‘skin’ yang bertemakan Dreadnova diperkenalkan dalam dunia League of Legends.

 

Splash art Warring Kingdom Azir yang jelas menampakkan bahawa Azir adalah ‘emperor’ atau maharaja terunggul bagi seluruh seluruh rakyat jelata Warring Kingdom.

Splash art Warring Kingdom Azir yang jelas menampakkan bahawa Azir adalah ‘emperor’ atau maharaja terunggul bagi seluruh seluruh rakyat jelata Warring Kingdom.

 

Pandangan depan Warring Kingdom Azir.

Pandangan depan Warring Kingdom Azir.

 

Pandangan 360 darjah Warring Kingdom Azir.

Pandangan 360 darjah Warring Kingdom Azir.

 

RECALL [B]

Recall bagi Warring Kingdom Azir sangat menarik apabila beliau bermain permainan tradisional rakyat China iaitu ‘Go’. Truly an emperor of our timeeee.

Recall bagi Warring Kingdom Azir sangat menarik apabila beliau bermain permainan tradisional rakyat China iaitu ‘Go’. Truly an emperor of our timeeee.

 

PASSIVE

Apabila sesebuah ‘turret’ telah musnah, Azir boleh summon satu ‘turret’ beliau yang baru yang mempunyai corak bertemakan Warring Kingdom.

Apabila sesebuah ‘turret’ telah musnah, Azir boleh summon satu ‘turret’ beliau yang baru yang mempunyai corak bertemakan Warring Kingdom.

 

CONQUERING SAND [Q]

Skillshot utama bagi Azir untuk menghantar ‘askar-askar’ ciptaan beliau untuk memusnahkan musuh. Animasi yang lebih cantik dan kemas boleh dilihat terutamanya pada ‘askar’ beliau.

Skillshot utama bagi Azir untuk menghantar ‘askar-askar’ ciptaan beliau untuk memusnahkan musuh. Animasi yang lebih cantik dan kemas boleh dilihat terutamanya pada ‘askar’ beliau.

 

ARISE! [W]

Dari segi costume askar beliau kali ini menampakkan pemakaian sama seperti pemakaian askar semasa zaman Dinasti China.

Dari segi costume askar beliau kali ini menampakkan pemakaian sama seperti pemakaian askar semasa zaman Dinasti China.

SHIFTING SANDS [E]

Bukan setakat askar saja ada animasi tersendiri, Azir juga mempunyai animasi atau effect apabila beliau pergi ke arah askar beliau apabila menggunakan skill-shot Shifting Sand.

Bukan setakat askar saja ada animasi tersendiri, Azir juga mempunyai animasi atau effect apabila beliau pergi ke arah askar beliau apabila menggunakan skill-shot Shifting Sand.

 

EMPEROR’S DIVIDE [R]

Corak yang berlainan juga digunakan dalam penghasilan Emperor’s Divide iaitu Ultimate utama Azir.

Corak yang berlainan juga digunakan dalam penghasilan Emperor’s Divide iaitu Ultimate utama Azir.

 

Memandangkan ‘skin’ Warring Kingdom tergolong dalam kategori ‘skin’ Legacy iaitu ianya boleh didapati pada waktu tertentu sahaja dan mengikut pasaran semasa, maka kami menganggarkan

Anggaran harga jualan : 490 RP di server Garena

3) Warring Kingdom Garen

 

Antara tiga-tiga ‘skin’ Warring Kingdom yang diperkenalkan, kami merasakan ‘skin’ Garen mendapat sentuhan yang terbaik dan berbaloi untuk dibeli kerana sangat bersesuaian dengan tema diberikan. Splash art rasmi untuk Warring Kingdom Garen masih belum diketahui lagi.

 

Pandangan depan Warring Kingdom Garen.

Pandangan depan Warring Kingdom Garen.

 

Pandangan 360 darjah Warring Kingdom Garen.

Pandangan 360 darjah Warring Kingdom Garen.

 

RECALL [B]

Apabila menekan butang Recall, Warring Kingdom Garen akan memegang panji perang sambil membuat tarian pedang.

Apabila menekan butang Recall, Warring Kingdom Garen akan memegang panji perang sambil membuat tarian pedang.

DECISIVE STRIKE [Q]

Decisive Strike akan menyebabkan Pedang Jade (Hijau) Garen bernyala malahan memberikan animasi hayunan pedang yang kehijauan apabila kena pada musuh.

Decisive Strike akan menyebabkan Pedang Jade (Hijau) Garen bernyala malahan memberikan animasi hayunan pedang yang kehijauan apabila kena pada musuh.

 

COURAGE [W]

Apabila anda menekan butang Courage, secara automatiknya akan keluar lambing perisai berwarna hijau yang menandakan bahawa Garen telah meningkatkan status perisai beliau.

Apabila anda menekan butang Courage, secara automatiknya akan keluar lambing perisai berwarna hijau yang menandakan bahawa Garen telah meningkatkan status perisai beliau.

 

JUDGEMENT [E]

Ini yang saya maksudkan kenapa ‘skin’ ini terbaik kerana animasi tarian pedang maut ini mendapat effect Whirling Dragon di mana setiap kali anda menekan butang E, akan keluar bentuk naga yang berpusing mengelingi Garen.

Ini yang saya maksudkan kenapa ‘skin’ ini terbaik kerana animasi tarian pedang maut ini mendapat effect Whirling Dragon di mana setiap kali anda menekan butang E, akan keluar bentuk naga yang berpusing mengelingi Garen.

 

DEMACIAN JUSTICE [R]

Tak cukup dengan Whirling Dragon?? Riot menambah lagi effect yang sangat mantap apabila Garen menggunakan Ultimate.

Tak cukup dengan Whirling Dragon?? Riot menambah lagi effect yang sangat mantap apabila Garen menggunakan Ultimate.

Perbezaan dari segi Indikator Pedang Jade Garen.

Perbezaan dari segi Indikator Pedang Jade Garen.

 

Anggaran harga jualan : 490 RP di server Garena

4) Warring Kingdom Vi

 

Mari kita teruskan lagi dengan skin terakhir Warring Kingdom yang melibatkan hero Vi.

 

Splash art rasmi Warring Kingdom Vi.

Splash art rasmi Warring Kingdom Vi.

 

Pandangan depan Warring Kingdom Vi

Pandangan depan Warring Kingdom Vi.

 

Pandangan 360 darjah Warring Kingdom Vi.

Pandangan 360 darjah Warring Kingdom Vi.

 

RECALL [B]

Tidak banyak perubahan dari segi Recall jika dibandingkan dengan Azir dan Garen.

Tidak banyak perubahan dari segi Recall jika dibandingkan dengan Azir dan Garen.

 

PASSIVE

Perisai ini akan diaktifkan apabila Vi menyerang pihak lawan.

Perisai ini akan diaktifkan apabila Vi menyerang pihak lawan.

 

VAULT BREAKER [Q]

Vault Breaker mendapat sentuhan bercahaya naga hijau dan setiap kali hentaman akan menolak musuh ke belakang.

Vault Breaker mendapat sentuhan bercahaya naga hijau dan setiap kali hentaman akan menolak musuh ke belakang.

 

DENTING BLOWS [W]

Setiap kali Vi menggunakan skill-shot ini, akan keluar logo perisai berlambangkan X yang menandakan beliau menumbuk untuk memecahkan perisai (defence) pihak lawan.

Setiap kali Vi menggunakan skill-shot ini, akan keluar logo perisai berlambangkan X yang menandakan beliau menumbuk untuk memecahkan perisai (defence) pihak lawan.

 

EXCESSIVE FORCE [E]

Tidak banyak perubahan untuk skill-shot Excessive Force melainkan animasi kehijauan di belakang Katarina yang memberikan ‘damage’ kepada segala kehidupan di belakang.

Tidak banyak perubahan untuk skill-shot Excessive Force melainkan animasi kehijauan di belakang Katarina yang memberikan ‘damage’ kepada segala kehidupan di belakang.

 

ASSAULT AND BATTERY [R]

Berbanding dengan effect skill-shot yang lain, ini adalah effect yang paling utama untuk Warring Kingdom dengan setiap effect yang begitu teliti dalam setiap aksi Assault and Battery.

Berbanding dengan effect skill-shot yang lain, ini adalah effect yang paling utama untuk Warring Kingdom dengan setiap effect yang begitu teliti dalam setiap aksi Assault and Battery.

 

Anggaran harga jualan : 490 RP di server Garena

5) Heartseeker Lucian

 

Sudah selesai dengan ulasan ‘skin’ Warring Kingdom, kita teruskan dengan dua ‘skin’ terakhir iaitu Heartseeker Lucian dan Heartseeker Quinn. ‘Skin’ ini ibarat ‘skin’ couple kerana kalau melihat pemakaian kedua-dua hero ini ibarat melihat mereka yang sedang mencari pasangan hidup dalam dunia Summoner’s Rift. Kedua-dua pistol Lucian mempunyai lambang cinta.

 

Pandangan depan Heartseeker Lucian.

Pandangan depan Heartseeker Lucian.

 

 

Pandangan 360 darjah Heartseeker Lucian.

Pandangan 360 darjah Heartseeker Lucian.

 

Taunt atau aksi Lucian yang memang tidak syak lagi menunjukkan beliau sedang jatuh cinta terhadap Quinn.

Taunt atau aksi Lucian yang memang tidak syak lagi menunjukkan beliau sedang jatuh cinta terhadap Quinn.

 

RECALL [B]

“You tunggu siapa ni?” tanya pelayan. “I tunggu Quinn la, my baeeee” kata Lucian.

“You tunggu siapa ni?” tanya pelayan.
“I tunggu Quinn la, my baeeee” kata Lucian.

 

PASSIVE

Effect dari pistol Lucian apabila auto-attack musuh dan kelihatan lambang panah berbentuk cinta.

Effect dari pistol Lucian apabila auto-attack musuh dan kelihatan lambang panah berbentuk cinta.

 

PIERCING LIGHT [Q]

Warna kemerahan yang menunjukkan betapa agungnya cinta Lucian sehingga menusuk ke hati Katarina.

Warna kemerahan yang menunjukkan betapa agungnya cinta Lucian sehingga menusuk ke hati Katarina.

 

ARDENT BLAZE [W]

Setiap kali Lucian putus cinta, kami pasti Lucian akan menggunakan Ardent Blaze kepada setiap teman wanita beliau.

Setiap kali Lucian putus cinta, kami pasti Lucian akan menggunakan Ardent Blaze kepada setiap teman wanita beliau.

 

RELENTLESS PURSUIT [E]

“Aku kena balik cepat, Quinn dah tunggu aku”.

“Aku kena balik cepat, Quinn dah tunggu aku”.

 

THE CULLING [R]

“Pewpewpewpewpewpewpew, aku tembak macam mana pun, aku masih belum mampu untuk tembak menembusi hati mu”.

“Pewpewpewpewpewpewpew, aku tembak macam mana pun, aku masih belum mampu untuk tembak menembusi hati mu”.

 

Anggaran harga jualan : 490 RP di server Garena

6) Heartseeker Quinn

 

Seperti yang kami jelaskan di atas, inilahh pasangan hidup yang kami maksudkan iaitu Heartseeker Quinnnnnnnnnnnn. Memang sedondon tengok korang berdua ni, sila kahwin cepat-cepat. Harus kami nyatakan ‘skin’ ini kelihatan seperti ‘skin’ Star Guardian yang hanya dibezakan dengan lambang cinta pada aksesori Quinn.

 

Pandangan depan Heartseeker Quinn.

Pandangan depan Heartseeker Quinn.

 

Pandangan 360 darjah Heartseeker Quinn.

Pandangan 360 darjah Heartseeker Quinn.

 

RECALL [B]

“Di sudut hatiku ini, apa yang ku rasaaa” Quinn nyanyi. “Dalam banyak-banyak orang, si Lucian gak kau pilih” kata Valor.

“Di sudut hatiku ini, apa yang ku rasaaa” Quinn nyanyi.
“Dalam banyak-banyak orang, si Lucian gak kau pilih” kata Valor.

 

PASSIVE

Ini adalah penanda utama Quinn kepada musuh beliau dan untuk auto-attack kali pertama, pihak musuh akan menerima damage yang banyak.

Ini adalah penanda utama Quinn kepada musuh beliau dan untuk auto-attack kali pertama, pihak musuh akan menerima damage yang banyak.

 

BINDING ASSAULT [Q]

“Kau rampas Lucian dari aku, aku butakan mata kau” kata Quinn. “NOOOOOOOOO, MY EYEE” jerit Katarina.

“Kau rampas Lucian dari aku, aku butakan mata kau” kata Quinn.
“NOOOOOOOOO, MY EYEE” jerit Katarina.

 

HEIGHTENED SENSE [W]

Skillshot yang akan mendedahkan peta sekitar terutamanya pada kawasan yang gelap.

Skillshot yang akan mendedahkan peta sekitar terutamanya pada kawasan yang gelap.

 

VAULT [E]

“Nah rasakan penyepakk aku” Quinn memberikan flying kick ala-ala Bruce Lee.

“Nah rasakan penyepakk aku” Quinn memberikan flying kick ala-ala Bruce Lee.

 

BEHIND ENEMY LINES [R]

Secara tiba-tiba dan tidak kena, burung kesayangan Quinn iaitu Valor menjadi besar sehingga boleh membawa Quinn ke mana sahaja walaupun dia agak berat.

Secara tiba-tiba dan tidak kena, burung kesayangan Quinn iaitu Valor menjadi besar sehingga boleh membawa Quinn ke mana sahaja walaupun dia agak berat.

 

Pandangan 360 darjah Quinn dan Valor.

Pandangan 360 darjah Quinn dan Valor.

 

Setelah Ultimate ini dimatikan, akan keluar segala panahan Valentine di setiap penjuru oleh Quinn.

Setelah Ultimate ini dimatikan, akan keluar segala panahan Valentine di setiap penjuru oleh Quinn.

 

Anggaran harga jualan : 490 RP di server Garena

 

Post Berkaitan

Comments